Nagrađeni literarni radovi

Tijekom prošle školske godine, od 10. prosinca 2018. do 17. travnja 2019. godine Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je natječaj likovnih i literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola na temu „Na koljenima djeda i bake”.
Natječaj je urodio zbornikom izvrsnih radova. Svečana promocija zbornika i izložba likovnih radova održala se 5. prosinca 2019. u prostorijama Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Svečanoj promociji prisustvovali su učenici, nastavnici i ravnatelji škola čiji su radovi izabrani i uvršteni u zbornik.
Ovaj zbornik nastavak je prethodnih zbornika „Djeca Oca milosrđa“ (2016.), „Na ramenima moga tate“ (2017.) i „U zagrljaju moje mame“ (2018.), a svi su rezultat vrijednog rada brojnih učenika i njihovih mentora. Logičan slijed zadanih tema ostvario je veliki broj literarnih i likovnih uradaka na temu posebne povezanosti djece i njihovih baka i djedova, tako da je dvorana Nadbiskupskog sjemeništa bila puna, uz djecu i nastavnike, i onih najponosnijih – baka i djedova.
Posebno bismo istaknuli riječi nadbiskupa Marina Barišića koji se listajući stranice zbornika prisjetio i vlastitih baka i djedova te osvrnuo na zbornike koji su izašli prethodnih godina: „ Njihova pisana i slikana djela najprije su slavila Nebeskog Oca, potom izražavala ljubav prema njegovim sustvarateljima – očevima i majkama, da bi došli do onih koji imaju neprocjenjivu i nezamjenjivu ulogu u svakoj obitelji – djeda i bake.”
Ponosno ističemo postignuće naših učenika Antona Jujnovića (2.razred) i Antonije Matijašević (1.razred) koji su nagrađeni za literarne uratke u kategoriji srednjih škola. Anton je za svoj prozni uradak Ća su mi dide moj i baba moja kazivali dobio drugo mjesto, a Antonia za lirsku pjesmu Moj nono i nona zasluženo prvo mjesto. Čestitamo učenicima, ali i njihovoj mentorici vjeroučiteljici Nadi Barać!