naslovna

Sudionici Junior Engineering Academy

Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju jedna je od 15 odabranih strukovnih škola koje će 18 mjeseci razvijati projekt u STEM području te surađivati s tehnološkim kompanijama u svom okružju. Riječ je o projektu “Junior Engineering Academy” koji se već duže provodi u Njemačkoj, a sada i po prvi put izvan nje. Projekt tako provode IRIM – Croatian Makers u suradnji s zakladom Deutsche Telekom Stiftung iz Bonna i u partnerstvu s Hrvatski Telekomom. Ideja je omogućiti učenicima srednjih škola rani uvid u svijet rada inženjera i kvalificiranih stručnjaka u svim područjima tehnologije i znanosti.

Kako bi škola mogla realizirati prijavljenu ideju, nekolicina dobranih učenika uz mentorstvo prof. Nikoline Smilović i prof. Silvia Puljića, na raspolaganje su dobili 3D printer i komplet Arduino opreme s bezbroj senzora, vodiča, motora i sl.

U prvoj fazi projekta podijeljena je tehnološka oprema i novčane donacije te održane edukaciju mentora koji će stečeno znanje prenositi na učenike te s njima raditi na kreativnim rješenjima upotrebom IoT tehnologije.

U drugoj fazi programa odabrane škole povezuju se s obrazovnim institucijama i poslovnim sektorom. Konačan cilj jest uspostaviti stalnu suradnju obrazovnog i poslovnog sektora s ciljem povezivanja obrazovnih institucija s tržištem rada.

Nadamo se da će naš projekt i ideja naših kolega Jasminke i Matea Blaževića, također suradnika projekta postati realnost :) Još jednom veliko hvala nadležnim institucijama što su prepoznali našu školu te nam omogućili da budemo sudionici ovako zavidnog projekta.