Euroscola-graficka

Sudjelovanje na programu Euroscole u Strasbourgu

Učenici naše škole, mladi ambasadori EP , sudjelovali su na Euroscoli u Strasbourgu 29.ožujka. Sudjelovanje na programu Euroscole su osvojili kao nagradu za uspješan rad na projektu Škola ambasador EP čiji program provode u školi i lokalnoj zajednici već treću godinu za redom.
Program Eurscole je zamišljen tako da učenici simuliraju rad zastupnika u parlamentu diskutirajući o aktualnim temama, stoga su obradili neke kao što su: Okoliš i obnovljivi izvori, Sigurnost i ljudska prava, Europski izbori, Budućnost Europe, Migracija i integracija i Zapošljavanje mladih.

Po dolasku učenici su zauzeli mjesta zastupnika Europskog parlamenta u vijećnici zgrade „Louise Weiss“ , te poslušali predstavljanje svojih vršnjaka iz dvadeset zemalja Europske unije, gdje svaku školu predstavljaju jedan ili dva učenika. Nakon uvoda dužnosnika Europskog parlamenta učenici su postavljali pitanja o razvoju Europe i budućnosti mladih.

Nakon rasprave učenici su se podijelili u radne skupine po odabranim temama radi rasprave i razmjene mišljenja o europskim prioritetima. Svaka skupina je izabrala svog govornika koji predstavlja njihove zaključke koje su zatim bili izneseni u vijećnici na plenarnoj sjednici. O svakom
prijedlogu se elektronički glasovalo te su učenici imali priliku doživjeti rad zastupnika EP-a na pravi način.