IMG_5177 - Copy

Projektni dan – „Misli zeleno, radi zeleno, živi zeleno“

Dana 15.03. 2018. održan je 3. projektni dan pod nazivom „Misli zeleno radi zeleno živi zeleno“
Tema ekologije je tema koja već godinama zaokuplja širu i lokalnu zajednicu jer rapidnim povećanjem stanovništva grada povećava se i potreba za zaštitom svega što taj grad čini.
Svaki predmet može iz svoje perspektive obraditi temu jer je primjenjiva na sva područja našeg
života.

Ove godine profesori hrvatskog jezika prilagodili su temu svom predmetu pa su nastale prezentacije „Marjan–zelena oaza“, „Mislim zeleno-čuvam zeleno“, „Kako se zdravo hraniti?“, „Život u skladu s prirodom“- motiv prepoznat u književnim djelima. U okviru nastave engleskog jezika učenici su prevodili tekstove nastale obradom teme na hrvatskom jeziku, te su izradili popratne plakate. Iz talijanskog jezika tema je obrađena kroz Lorkine pjesme.


Profesorica iz matematike angažirala je svoje učenice u proučavanju Fibonaccijevog niza koji se pojavljuje u prirodi. Uz video prezentaciju pripremili su i mali kviz.

Struka je ovaj put bila angažirana u svim poljima, tako su nastali zanimljivi radovi iz dizajna keramike, dizajna metala, aranžeri su tražili dizajn u prirodi pa su izložbom mimikrije uljepšali školski hall. Isto tako učenici web dizajna dodali su interaktivni dio ovom projektnom danu, te su pripremili slagalice s velikim brojem puzzli.


Ove godine učenici su pripremili reportažu za „Zeleni radio“ u kojem su kroz više oblika obradili
„goruće“ teme koje se pojavljuju u našem užem okruženju.


Snimljen je i video uradak šetnjom kroz prigradske i gradske prostore kojima treba hitna zaštita i
posebna pozornost. Sušenje borova na Marjanu, Sanacija Karepovca, zagađenje pitke vode s izvora Jadro, prenapučenost, devastacija obale, bespravna gradnja, neplanski turizam, zdrava hrana u zdravom okolišu …sve su to teme koje su učenici grafičari izradili u raznim oblicima kao što su plakati, brošure, prezentacije, pa i zdravi kolači te velika maketa kojom su locirali probleme i pokušali tako ukazati s čim se svakodnevno suočavaju građani Splita.