microbit naslovna

Micro:bit mikro računalo – postani programer

U našu školu stiglo je mikro računalo, micro:bit uzbudljiva nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri. Zahvaljujući Croatian Makers ligi naši učenici postaju dio suvremene edukacije.

Naša škola je samo jedna od skoro tisuću škola i ustanova koje su dobile donaciju od 20 micro:bit računala koja čekaju da ih se isprogramira.

Micro:bit ima 25 crvenih LEDica i dvije tipke za programiranje, kao dodatak mnoštvu senzora – uključujući ugrađeni kompas, detektor gibanja, Bluetooth Smart tehnologiju i pet ulaznih i izlaznih (I/O) prstenova.

Slikovni rezultat za micro bit

Zahvaljujući nadasve lijepom grafičkom sučelju, programiranje na njemu je dizajnirano da bude najlakše moguće (namijenjeno osnovnoškolcima). Međutim, računalo je kompatibilno s naprednim programskim jezicima te omogućuje direktno kodiranje.

 

Slikovni rezultat za pxt.microbit

 

Pomoću Samsungove Micro Bit aplikacije moguće je napraviti selfi koristeći micro:bit, izmjeriti temperaturu u prostoriji, igrati zimijcu,  isprogramirati kockicu koja mijenja brojeve s obzirom na “shakenje” i još mnogo kompleksnijih projekata.

Micro:bit u našoj školi biti će glavno pomagalo učenicima g4m razreda koji će ga koristiti na satovima programiranja. Ukoliko ima učenika koju su zainteresirani za malo programiranja i robotike, neka se obrate prof. Nikolini Smilović za moguću organizaciju radionica.