header boje

Projektni dan “Boje”

 

Naš drugi projektni dan održan je 15.02.2017. na ovogodišnju postavljenu temu :BOJE.

Iako smo u početku mislili da će na ovu temu teško biti odgovoriti, učenici su zajedno sa profesorima mentorima sudjelovali  u pripremi projektnog dana te nas iznenadili ovogodišnjim brojem radova.

U projektnom danu sudjelovali su matematičari, pod mentorstvom prof. Biljane Krstulović  sa zanimljivom pripremom bojanki. Učenici su sa zanimanjem i sa voljom pristupili matematičkom stolu na kojem su raznim načinima bojenja predloška dobili odlične rezultate. Priredili su i zanimljive majice na kojima su matematičkim oblicima i simbolima izradili natpis LOVE, čija slova simbolično dolaze iz poznatih matematičkih funkcija. Majice su prodavali po simboličnoj cijeni, a cjelokupni fond zarade donirali su školi za neke buduće projekte i za neke buduće potrebe.

Da ne bi pomislili da se i ostali mentori i učenici iz općih predmeta nisu uključili u projektni dan imamo pisane i prezentacijske dokaze. Neki su zajedno imali i nastavu kao što su to upriličili „Talijani i Englezi“ koji su međusobno prezentirali živopisne radove, a jedna grupa sa nastave Engleskog jezika je napravila niz prezentacija o bojama na vrlo osebujan i kreativan način. Nastava Hrvatskog jezika je tkđ. bila popraćena radovima i prezentacijama na temu boja. Ne smijemo zanemariti ni Vjeronauk koji nas je dodatno educirao o liturgijskim bojama te nam na taj način približio razlog promijene crkvenog ruha iz nedjelje u nedjelju.

Umjetnici su kao i uvijek kreativno spojili čak tri predmeta  u kojima su obradili  teoriju boja, zatim psihologiju boja i tehnologiju boja.

Izložili su niz radova koji su odgovorili na zadanu temu od aranžera koji su postavili „gitare u bojama“  do dizajnera metala koji svojim radovima u emajlu pokazali kako se boja može aplicirati.

Njima su se pridružili Dizajneri unutrašnje arhitekture sa slikovnim minijaturama koje su nastale u tehnici tempere.

Grafičari su se dosjetili približavanja karnevala pa su prigodno organizirali radionicu izrade maski, a unaprijed su priredili predloške za bojanje s kojima su htjeli pokazati svoje poznavanje teorije boja.

Jednako tako su unaprijed priredili plakate s teorijom boja, a zanimljivo je bilo vidjeti učenike ne samo naše nego i ostalih škola koji su na namigivanje očiju napravljenih na satu animacije dolazili do računala i ostavljali svoje poruke u kratkoj interaktivnoj animaciji.

Multimedija je sudjelovala serijom angažiranih plakata. Multimedija se trudi oko zaštite autohtone vrste magarčića koji se trenutno nalaze na mjestu nekadašnjeg Zoološkog vrta, stoga su osim sa fotografijom pokušali napraviti niz plakata u boji koji upozoravaju na tu ugroženu vrstu.

U školskoj galeriji KREAKTIVA postavljena je izložba radova učenika Dizajnera unutrašnje arhitekture koji su svojim namještajem tkđ. nadopunili temu ovogodišnjeg projektnog dana.

Teodora Grgić Jeličić