Renesansni stol

Otvorenje izložbe „Renesansa renesanse“ u Muzeju grada Splita

Naša škola je 18. prosinca 2015. godine posvetila cijeli dan samo jednoj temi – renesansi. Umjesto redovne nastave, učenici i profesori prezentirali su radove inspirirane jednim od najkreativnijih razdoblja ljudske prošlosti.Učenici su zajedno sa svojim profesorima proučavali Marulića, život u renesansnom Splitu, napisali su igrokaz inspiriran Shakespeareom i izveli ga u improviziranom teatru Globe u holu škole. Također su servirali renesansni stol, proučavali arhitekturu i izume tog vremena, crtali, modelirali i slikali po uzoru na velika renesansna umjetnička djela.

S obzirom da je renesansa prvo veliko razdoblje u grafici i tisku, učenici grafičkih smjerova istraživali su povijest tiska i nezaobilaznog Gutenberga, izradili su Cameru obscuru te razne otiske i plakate pri čemu su kombinirali suvremene tehnologije s onim tradicionalnima. Suvremeni pristup temi bio je poseban izazov za multimedijske smjerove koji su snimili film o projektnom danu u kojem je prikazana i renesansna tiskarska radionica. Njihov uradak uhvatio je i atmosferu projektnog dana koji je odjekivao smijehom, radošću i poletom.

U sklopu izložbe prezentirani su radovi učenika prvog razreda, smjera web dizajn na temu “Matematiku u renesansi”.  Povijesni pregled matematičkih dostignuća toga vremena prikazan je kroz video uradak Filipa Tomičića te učenica Paule Srdanović i Nade Vuletić pod mentorstvom prof. Biljane Krstulović.

Najupješniji radovi biti će izloženi na 15. tradicionalnoj školskoj izložbi u galeriji Muzeja grada Splita. Svečano otvorenje izložbe je u srijedu 20. 4. 2016. u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 29. 4. 2016. i možete ju pogledati svaki dan od 9.00 do 21.00.
Radujemo se vašem dolasku!