HRT

Posjet redakciji HRT Split

Dana 20.2.2015.g., u sklopu nastavnog predmeta video u pratnji profesorice Duške Boban, posjetiti smo splitsku redakciju HRT-a kako bi se upoznali s različitim načinima stvaranja i prenošenja medijskih informacija koje svakodnevno susrećemo. Tamo smo se upoznali sa procesom nastajanja vijesti – od informacije, istraživanja teme, preko samog snimanja priloga, montaže i obrade do krajnje objave vijesti i njenog arhiviranja.
Po dolasku u zgradu HRT na Mažuranićevom šetalištu, najprije smo se priključili direktnom radijskom programu u živo. Iako je bilo iznimno zanimljivo vidjeti kako izgleda novinarski desk, osjetiti atmosferu studijskog snimanja u živo, vidjeti aparaturu za miksanje zvučnih kanala u radijskoj režiji, posebno smo bili ushićeni kad smo otkrili da iza poznatog glasa sa radijskih valova stoji mama našeg razrednog kolege, gđa. Vesna Relić.
Po završetku njenih vijesti u živo, Miranova mama nam je pokazala studio u kojem se snimaju različiti koncerti , a saznali smo i da one mladima najzanimljivije možemo pratiti i putem video snimke na internetu petkom navečer.
Potom nas je „preuzeo“ gospodin Mario Kraljević, šef tehnike na splitskom HRT-u, koji nas je prvi put odveo iza naših malih ekrana te nam pokazao što se tamo stvarno događa prilikom distribuiranja TV programa. Uvjerili smo se u to koliko je proizvodnja TV sadržaja dinamičan posao. Novinari, snimatelji, montažeri i redatelji surađuju tijekom različitih etapa radnog procesa jureći za dead-linom, tj. terminom kada sadržaj mora biti objavljen kao smislena i zanimljiva cjelina koja će ispuniti očekivanja znatiželjnih gledatelja.
Bilo je zadovoljstvo boraviti u TV studiju koji nam je poznat s malih ekrana, ali i saznati što je to TV arhiv i čemu sve služi i kako ga se čuva od propadanja. Naime, osim aktualne funkcije vijesti dio TV sadržaja ima veliku važnosti za daljnju TV proizvodnju, a ujedno je vrijedno svjedočanstvo o našoj stvarnosti budućim generacijama.
Nakon posjeta studiju HRT-a u Splitu, bolje shvaćamo zašto nema osobe koja sudjeluje u stvaranju medijske informacije a da svoj posao ne voli te nas posebno veseli što se i sami školujemo za zanimanje medijski tehničar.

Marijela Alebić, g2m

Galerija slika